Skip to content
Swizec Teller - a geek with a hatswizec.com

Spletno nasilje

Očitno je spletno nasilje nekod po svetu postalo dovolj velik problem, da se je nekdo odločil posneti nekaj oglasov na to temo, se pravi čivkanje proti temu. ÄŒudim se kako je to za nekatere sploh lahko tako velik problem in zakaj so izbrali tak slogan, da opraviči neupoštevanje le-tega tako veliko ljudem.

Bodimo natančnejši, slogan pravi: "ÄŒe tega ne bi rekli v resnici, zakaj potem reči na spletu?" in prepričan sem, da vas veliko vidi kje je tu problem. Prvo kot prvo predvideva, da so vsi opazovalci oglasa hipokritične barabe, ki nikoli ne povedo kaj mislijo in se človeku raje smehljajčkajo v obraz in ga potem zabodejo v hrbet. To je narobe. Celo tako zelo je narobe, da bi moralo postati javni problem in biti čivkano proti. To bi lahko rešilo veliko ljudi iz prijateljstev z ljudmi, ki jih v resnici sploh ne marajo.

Lahko bi se povedalo še veliko o napačnosti hipokritičnosti, ampak posvetimo se raje temi. Poglejmo zakaj je spletno nasilje sploh problem, ker preprosto ne morem odkriti razlogov. Ko ti na spletu nekdo govori stvari, ki jih nočeš slišati lahko zapreš pogovorno okno, lahko greš na drug forum ali pa preprosto na drugo temo in lahko človeka celo blockaš, da ti nikoli več ne more nič reči. Zakaj je torej to tak problem, ko pa imamo toliko možnosti? Sploh pa, zakaj bi kogarkoli brigalo kaj nekdo pol sveta stran pravi in misli, ker to preprosto ni pomembno v nobenem pogledu.

Končujem z mislijo, ki sem jo nekoč slišal od modre učiteljice matematike: "ÄŒe je resnično, potem ni žaljivka in ne bi smelo žaliti."

Did you enjoy this article?

Published on July 4th, 2007 in video

Learned something new?
Want to become a high value JavaScript expert?

Here's how it works 👇

Leave your email and I'll send you an Interactive Modern JavaScript Cheatsheet 📖right away. After that you'll get thoughtfully written emails every week about React, JavaScript, and your career. Lessons learned over my 20 years in the industry working with companies ranging from tiny startups to Fortune5 behemoths.

Start with an interactive cheatsheet 📖

Then get thoughtful letters 💌 on mindsets, tactics, and technical skills for your career.

"Man, love your simple writing! Yours is the only email I open from marketers and only blog that I give a fuck to read & scroll till the end. And wow always take away lessons with me. Inspiring! And very relatable. 👌"

~ Ashish Kumar

Join over 10,000 engineers just like you already improving their JS careers with my letters, workshops, courses, and talks. ✌️

Have a burning question that you think I can answer? I don't have all of the answers, but I have some! Hit me up on twitter or book a 30min ama for in-depth help.

Ready to Stop copy pasting D3 examples and create data visualizations of your own?  Learn how to build scalable dataviz components your whole team can understand with React for Data Visualization

Curious about Serverless and the modern backend? Check out Serverless Handbook, modern backend for the frontend engineer.

Ready to learn how it all fits together and build a modern webapp from scratch? Learn how to launch a webapp and make your first 💰 on the side with ServerlessReact.Dev

Want to brush up on your modern JavaScript syntax? Check out my interactive cheatsheet: es6cheatsheet.com

By the way, just in case no one has told you it yet today: I love and appreciate you for who you are ❤️