Swizec Teller - a geek with a hatswizec.com

  Licenca

  Odprotkodno programje je zabavna reč in rad v njej sodelujem, ker je, preprosto, zastonj izkušnja in napredek znanja v mojem početju. Dobra naložba. Razumljivo je, da velike korporacije in nekateri drugi niso za odprto kodo in so celo zelo močno proti. Treba se je strinjati, da je delo mladine, da se upira, in delo velikih in močnih, da nasprotujejo temu uporu.

  Ker imam odprtokodni porjetk ali dva, sem si začel ogledovati licenčni del vsega skupaj. Obstajajo očitni problemi z GPL-jem, saj je viralna licenca, ki se širi kot herpes. Kadarkoli projekt poljubi drugega oba končata s herpesom

  V nasprotju temu je v mojem delu veliko primerov, ko grem proti GPL-ju zaradi pogodb s strankami, da bi za svoje delo dobil povračila. Saj pravzaprav razvijam nekaj za dotično stranko, za dotično rabo po njihovih specifikacijah in zahtevah. Čeprav mi je sčasoma dovoljeno kodo spustiti v divjino, tega ne želijo takoj.

  Projekte je težko razvijati s tal in zaradi tega imam svoj set lego kock, ki delo olajšajo, a so vse v krempljih GPL-ja in tako potencialno nevarne. Do sedaj sem deloval v nasprotju z licenco ter se tako izognil prevelikim težavam, vendar se to ne sme. Kaj mi je torej drugega storiti, kot poiskatu drugačno licenco? Izkaže se, da problem tiči v grmu, ki se mu reče ogromno število popolnoma nerazumljivih licenc v odvetniški govorici. ÄŒisto izven moje sposobnosti dojemanja.

  Tako je odgovor, da je pač potrebno ustvariti svojo licenco, ki mi bo ustrezala. Da pa se to stori so pa potrebni odvetniki, ki idejo prevedejo v nekaj njim razumljivega. Le-ti se hranijo zu denarjem. Denarjem, ki ga ni. Tu je težava.

  Did you enjoy this article?

  Published on May 22nd, 2007 in

  Learned something new?
  Want to become an expert?

  Here's how it works 👇

  Leave your email and I'll send you thoughtfully written emails every week about React, JavaScript, and your career. Lessons learned over 20 years in the industry working with companies ranging from tiny startups to Fortune5 behemoths.

  Join Swizec's Newsletter

  And get thoughtful letters 💌 on mindsets, tactics, and technical skills for your career. Real lessons from building production software. No bullshit.

  "Man, love your simple writing! Yours is the only newsletter I open and only blog that I give a fuck to read & scroll till the end. And wow always take away lessons with me. Inspiring! And very relatable. 👌"

  ~ Ashish Kumar

  Join over 14,000 engineers just like you already improving their careers with my letters, workshops, courses, and talks. ✌️

  Have a burning question that you think I can answer? I don't have all of the answers, but I have some! Hit me up on twitter or book a 30min ama for in-depth help.

  Ready to Stop copy pasting D3 examples and create data visualizations of your own?  Learn how to build scalable dataviz components your whole team can understand with React for Data Visualization

  Curious about Serverless and the modern backend? Check out Serverless Handbook, modern backend for the frontend engineer.

  Ready to learn how it all fits together and build a modern webapp from scratch? Learn how to launch a webapp and make your first 💰 on the side with ServerlessReact.Dev

  Want to brush up on your modern JavaScript syntax? Check out my interactive cheatsheet: es6cheatsheet.com

  By the way, just in case no one has told you it yet today: I love and appreciate you for who you are ❤️

  Created bySwizecwith ❤️